فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 65 (اردیبهشت 1387)

مجله نامه مفید
پیاپی 65 (اردیبهشت 1387)

  • نامه فلسفی
  • 148 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1387/02/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • برهان و علیت در طبیعیات و علوم ریاضی: ارسطو، ابن سینا، ابن رشد، ابن هیثم
    حسین معصومی همدانی صفحه 3
    هدف این مقاله بررسی نسبت مفهومی و تاریخی میان طبیعیات (فیزیک) ارسطویی و دسته ای از دانش هاست که از دیرباز به علوم ریاضی معروف بوده اند. از دیدگاه متعارف ارسطویی، تبیین های علوم ریاضی تنها ناظر بر «چگونگی» امورند و بنابراین شرایط، تبیین علمی واقعی را دارا نیستند و مرتبه تبیین «ریاضی»، به معنایی که در این مقاله توضیح داده شده است، از تبیین «طبیعی» فروتر است. ما امیدواریم با تحلیل متون مهمی از ارسطو، ابن سینا، ابن رشد و ابن هیثم نشان دهیم که هر چند در نظر متعارف ارسطویی نسبت به علم، ارزش نتایجی که با استفاده از روش های علوم ریاضی بدست می آیند به اندازه نتایج استدلال طبیعی نیست، اما روابط این دو دسته از علوم را نمی توان در تبعیت محض علوم ریاضی از طبیعیات خلاصه کرد. در واقع در جریانی در تاریخ فکر که از یونان باستان آغاز می شود و اوج آن در کار برخی از ریاضی دانان دوران اسلامی است، ریاضی دانان به حل مسائلی می پرداختند که مسائل طبیعی محسوب می شد و در این کار نیز بسیار موفق بودند. در نتیجه وضع تعارض آمیزی پدید آمد. طبیعی دانان از نتایجی که در علوم ریاضی بدست آمده بود استفاده می کردند اما حاضر نبودند این نتایج را تبیین های علمی واقعی بشمارند و ریاضی دانان نیز احساس نمی کردند که باید این تبیین های انی را با تبیین های لمی تکمیل کنند. این وضع مشابه وضعی است که در قرن های هفدهم و هجدهم در دوران انقلاب علمی پدید آمد و بررسی آن ما را به تجدید نظر در برخی از وجوه این انقلاب فرا می خواند.
    کلیدواژگان: علوم ریاضی، طبیعیات، تبیین انی، تبیین لمی، نقل برهان
  • علیت هیومی
    امیراحسان کرباسی زاده صفحه 35
    زبان عادی و علمی آکنده از واژه هایی است که بار علی دارند. بسیاری از توضیحات و تبیین های ما علی هستند. اما هنگامی که سعی در تحلیل مفهومی علیت می کنیم دچار مشکل می شویم. اولین تحلیل جدی در باب علیت تحلیل هیومی است. طرفه اینجاست که با وجود اهمیت و شهرت هیوم هنوز هیچ اجماعی در مورد تفسیر صحیح آرای این فیلسوف اسکاتلندی صورت نگرفته است. آنچه در این نوشته می خوانید بازسازی انتقادی مجموعه نظریاتی است که در ادبیات فلسفی به آن ها نظریات انتظام گرایانه در باب علیت می گویند. وجه مشترک تمامی این نظریات تقلیل دادن مفهوم علیت به مفهوم قانون و یا انتظام است. اما از آنجا که این نظریات عمیقا ریشه های هیومی دارند آموزه های اصلی آن ها در آثار هیوم نیز بازشناسی می گردد.
    کلیدواژگان: علیت، رابطه، اقتران دائم، انتظام
  • علیت تاریخی و تاریخ مجازی
    حسین شیخ رضایی صفحه 45
    هدف اصلی این نوشته واکاوی مفهوم علیت تاریخی (علیت میان رویدادهای تاریخی) است. از میان سه نظریه علیتی که به اختصار بررسی می شوند، نظریه شرطی های خلاف واقع مناسبت بیشتری برای کاربرد در حوزه تاریخ دارد. کاربرد این نظریه در تاریخ، ما را به سمت استفاده از ادعاهای موجهاتی و سرانجام تاریخ مجازی خواهد کشاند. پس از گزارش مختصری درباره تاریخ مجازی، به بررسی دو مورد از مهم ترین ملاک های پیشنهای برای نگارش تاریخ مجازی خواهیم پرداخت. استفاده از قوانین اگرچه ملاکی قابل پذیرش است، اما دامنه قوانین قابل کاربرد در تاریخ بسیار محدودتر از دامنه شرطی های خلاف واقع تاریخی است. ملاک دیگر (اصل حداقل بازنویسی)، در شکل فعلی خود ناقص است و نیاز به قرائتی کل گرایانه دارد. در ادامه به بررسی رابطه تاریخ مجازی و موجبیت تاریخی خواهیم پرداخت. نشان خواهیم داد که حداقل برخی از خوانش های موجبیت تاریخی با امکان وجود تاریخ مجازی سازگار است. در بخش آخر، به این نکته خواهیم پرداخت که طبق پاره ای تحقیقات، ادعاهای علی تاریخی تا حد زیادی تابع ایدئولوژی مورخ است. این نکته ما را به سوی شرطی عمومی برای عینیت تاریخ مجازی رهنمون خواهد شد.
    کلیدواژگان: علیت تاریخی، شرطی های خلاف واقع، تاریخ مجازی، اصل حداقل بازنویسی، ایدئولوژی
  • تحلیل محتوای قضایای موجه بر مبنای نظریه اصالت وجود
    مهدی گل پرور روزبهانی، سیدمحمود یوسف ثانی صفحه 67
    در این مقاله، ابتدا به بررسی مدلول قضیه حملیه مطابق رویکرد رایج میان منطق دانان مسلمان پرداخته و سپس با تمییز میان حیثیت های وجودی و ماهوی موضوع قضیه، دیدگاه دقیق تری را در این خصوص بدست خواهیم داد. آنگاه با معرفی قضایای موجهه و تقسیم بندی آن ها در ساختاری منظم بر اساس آنچه موجب اقتضای جهت مربوطه است، به ارائه تحلیلی نوین از محتوای قضایای موجهه بر مبنای نظریه اصالت وجود در قالب دسته های همگون معنایی می پردازیم. در پایان، به عنوان نمونه ای از نحوه اثرگذاری اعمال تحلیل ارائه شده، آراء شیخ اشراق را در خصوص بعضی از موجهات طرح کرده و بر مبنای تبیین پیشنهادی از مفاد قضایای موجهه به نقد آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: قضیه، جهت قضیه، قضایای موجه (موجهات)، اصالت وجود، حکمت متعالیه
  • مرکزیت اصل بافت فرگه در فهم رساله منطقی - فلسفی
    رضا مثمر صفحه 79
    ویتگنشتاین در مقدمه رساله منطقی - فلسفی به صراحت از گوتلوب فرگه یاد می کند و از وام خویش به وی سخن می گوید. در هشت دهه گذشته سنتی در تفسیر رساله شکل گرفته است که به خوانش مابعدالطبیعی رساله همت گمارده است و از این اثر که به باور نویسنده آن اثری ضدمابعدالطبیعی می بوده تصویری یکسر متفاوت با رهیافت نویسنده اش ترسیم کرده اند و تفسیری هستی شناختی و بدینسان کژتاب به دست داده است. در دهه های اخیر موازی با این سنت، گزارش اقلیتی از رساله پا به میدان گذارده است که با پی جویی آرای فرگه در کتاب و بازکاوی تاثیر وی در شکل گیری ساختمان اثر در صدد بازیابی جوهر ضد هستی شناختی آن برآمده است. این مقاله نیز در همین سمت و سوی با نگاه به «اصل بافت» فرگه، به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای فرگه برای فلسفه معاصر، به نشان دادن فضای غیرمابعدالطبیعی رساله و بدینسان کژروی تفسیر متعارف می پردازد.
    کلیدواژگان: مابعدالطبیعه، اصل بافت، واژه گزاره، روانشناخت باوری، تصور، معنا، هم ریختی
  • صلب بودن و واژه های انواع طبیعی
    کیوان الستی صفحه 103
    واژه های انواع طبیعی، گروهی از واژه های عام هستند که انواع طبیعی موجود در طبیعت را مورد اشاره قرار می دهند. اینکه چگونه ممکن است واژه های عام - و تنها گروهی از این واژه ها مثل واژه های انواع طبیعی - به طور صلب دلالت کنند، از زمان به نگارش درآمدن کتاب سول کریپکی، نامگذاری و ضرورت، مورد بحث فلاسفه زبان است. در این کتاب، کریپکی نظریه دلالت مستقیم را به عنوان جایگزینی برای نظریه دلالت توصیفی فرگه و راسل مطرح کرد. به نظر کریپکی اسم های خاص واژه هایی صلب هستند، به این معنا که در همه جهان های ممکن تنها به یک هویت واحد دلالت می کنند. کریپکی نظریه خود را به الفاظ انواع طبیعی نیز بسط می دهد، اما توضیح نمی دهد که برای واژه های عام یعنی واژه هایی که قرار است نه به یک فرد یا شیء، بلکه به گروهی از افراد یا اشیاء دلالت کنند، صلب بودن چه معنا یا تعبیری می تواند داشته باشد. در این مقاله، با ارائه ای از نظریه دلالت مستقیم و نقش مفهوم صلب بودن در این دیدگاه، امکان بکاربردن این مفهوم برای انواع طبیعی مورد بررسی قرار خواهد گرفت و استدلال خواهد شد که الفاظ انواع طبیعی، در معنایی که کریپکی از صلب بودن ارائه کرده، نمی توانند صلب باشند.
    کلیدواژگان: صلب بودن، انواع طبیعی، کریپکی، ارجاع
  • مقدمه ای بر مبحث روش در فلسفه دکارت
    سیدمصطفی شهرآیینی صفحه 115
    مقاله کنونی گزارشی است مقدماتی درباره روش در فلسفه دکارت که نگارنده می کوشد با کاوش در نظام فکری و آثار دکارت و با استفاده از تازه ترین آثار دکارت شناسان انگلیسی زبان، محوریت روش را در نظام فکری دکارت معلوم سازد و سیر فکر او را به لحاظ روش شناختی در آثار گوناگونش دنبال کند. نخستین بار دکارت در کتاب ناتمام قواعد از روش تازه خود سخن می گوید که تاکیدی کلی بر ابعاد روشی تفکر دکارت در آن، به چشم می خورد. در کتاب گفتار (و رسالات سه گانه منضم به آن) بیان اجمالی و کلی از روش دکارتی را به همراه مصادیقی از اعمال این روش در علوم می توان یافت. اما تاملات کتابی است که در آن، تبلور کامل و تفصیلی روش دکارتی را در عرصه مابعدالطبیعه می یابیم. در کتاب اصول فلسفه نیز بیان دیگری از همین روش را در حوزه مابعدالطبیعه و طبیعیات، البته در هیاتی مدرسی و به سبک کتب درسی رایج در میان دانشگاهیان آن دوره می یابیم.
    کلیدواژگان: روش، مابعدالطبیعه، طبیعیات (فیزیک)، ریاضیات، کمیت
  • زبان در وجود و زمان
    محمد جواد صافیان، مرضیه پیراوی ونک صفحه 131
    زبان در «وجود و زمان» به عنوان یکی از ساحات سه گانه وجود آدمی، در کنار «یافت حال» و «تفهم»، مطرح می شود. لذا هایدگر برای زبان، شانی هستی شناختی قائل می شود و از آنجا که هستی آدمی هستی مفتوح و گشوده به سوی عالم است، زبان نیز نقش گشایشگری و آشکار کنندگی دارد. هایدگر با این بیان می خواهد از تلقی رایج از زبان به عنوان وسیله ای برای انتقال احساس ها و مقاصد و اندیشه ها فراتر رود و نشان دهد که زبان وسیله ای در دست ما نیست. ما خود زبانیم، هستی ما هستی زبان مندی است. او همچنین زبان را با تفسیر و تاویل مرتبط می کند. در زبان چیزها تاویل / تفسیر می شوند و کلمات، وظیفه ای هرمنوتیکی و تفسیری بر عهده دارند. هایدگر زبان را آشکار کننده اشیاء و بنابراین مرتبط با حقیقت به معنای نامستوری می داند هر چند زبان روزمره ما که از اصل خویش دور افتاده است بیشتر پوشاننده موجودات است تا آشکار کننده آن ها.
    کلیدواژگان: زبان، تاویل، فهم، شنیدن، سکوت، زبان روزمره، در، عالم، بودن، وجود، آنجا، معناداری
  • چکیده مقالات به انگلیسی
    صفحه 144
|
  • Causality and Demonstration in Physical and Mathematical Sciences: Aristotle, Avicenna, Averroes and Alhazen
    Hossein Masoumi Hamedani Page 3
    This article aims at a reappraisal of the conceptual and historical relations between Aristotelian physics and disciplines traditionally called mathematical sciences. According to the orthodox Aristotelian view, the mathematical sciences could provide only "how" explanations and, as a consequence, they did not satisfy the conditions of real scientific explanations; the "mathematical" reasoning, in the sense explained in this article, was considered to be inferior to the "physical" reasoning. Through an analysis of some key texts of Aristotle, Avicenna, Averroes and Alhazen, we hope to show that, despite the relatively modest view held in the orthodox Aristotelian scheme of sciences of the scientific value of the results obtained through the use of mathematical methods, the historical relations between the physical and the mathematical sciences can not be reduced to one of the simple subordination of the latter to the former. In fact, in a line of thought which began in classical Antiquity and reached its climax in the works of some Muslim mathematicians, certain typically physical problems were successfully addressed by mathematical methods. This created a paradoxical situation in which physicists freely used the results obtained by mathematical methods, without granting them the full status of scientific explanations, while mathematicians themselves considered their arguments to be really scientific, and so they did not feel compelled to complement their "how" explanations with any kind of "why" explanations. This situation anticipates a somewhat similar situation during the scientific revolution of the 17th and 18th centuries, thus inviting us to reexamine the real historical significance of some aspects of this Revolution.
    Keywords: Mathematical Sciences, Physical Sciences, How Explanations, Why Explanations, Transfer of Argument
  • Humean Causation Reconsidered
    Amir Ehsan Karbasizadeh Page 35
    In this paper, I will try to give a brief account of what Hume noticed about causation. The upshot of Hume's theory is that cause and effect are "constantly conjoined." Regular sequences of events of one type all followed by events of the other type. The Humean then analyzes causation as derivative on such regular sequences. What are fundamental to causation are the general regularities. A particular sequence is causal by virtue of being an instance of a general pattern: c causes e on this occasion because on lots and lots of other occasions (in fact on all), when events like c occur, they are followed by events like e. I will show that this approach rests on two fundamental dogmas which I dub ontological Supervenience and Epistemological Reduction respectively. At the end, I will summarize the main objections to these dogmas.
    Keywords: Causation, Regularities, Constant Conjunction, Ontological Supervenience
  • Historical Causation and Virtual History
    Hossein Sheykh Rezaee Page 45
    The main theme of this paper is the notion of historical causation (causal relationships between historical events). Among three causal theories that will be considered briefly, the counterfactual analysis has the best position to be applied in the field of history. Using this analysis needs to have a clear understanding of modal claims in history. After some remarks on the nature and importance of virtual history, two proposed criteria of writing "what if …" history will be discussed. Although the first one, the necessity of connecting historical counterfactual claims to well-established laws, is acceptable, the domain of applicable well-established laws in history is much narrower than the domain of historical counterfactuals. Regarding the second criterion, minimal-rewrite rule, it will be argued that this rule in its current form is incomplete and needs some holistic components to be added. The next issue is whether virtual history is compatible with historical determinism or not. My argument is that at least one kind of determinism (structural determinism) is compatible with virtual history. Finally, the role of ideology in running historical counterfactual scenarios will be discussed. To avoid subjectivity, we need to avoid ideological judgments in modal claims as much as possible.
    Keywords: Historical Causation, Counterfactual Conditionals, Virtual History, Minimal, Rewrite Rule, Ideology
  • Analyzing the Contents of Modal Propositions Based on the Theory of Primacy of Existence (Asālat al-Wujūd)
    Mahdi Golparvar Roozbahani, Seyyed Mahmood Yousefsani Page 67
    In this paper, we will first consider the contents of predicative propositions from the common viewpoint of Muslim logicians and then, with distinguishing between essential and existential aspects of proposition's subject, we propose a more precise view in this regard. After introducing modal propositions and categorizing them in a unified framework based on the origins of the related mode, we will propose a novel analysis of the contents of modal propositions based on the theory of primacy of existence (Asālat al-Wujūd). At the end, Suhrawardi's certain view of modal propositions are presented and then criticized on the basis of our proposed analysis of the contents of modal propositions.
    Keywords: Proposition, Mode of Proposition, Modal Propositions, Primacy of Existence (Asālat al Wujūd), Transcendent Philosophy (al, Hikmat al Muta'āliyah
  • The Centrality of Frege's Context Principle in Understanding the Tractatus Logico-Philosophicus
    Reza Mosmer Page 79
    In his introduction to Tractatus Logico-Philosophicus, Wittgenstein acknowledges his debt to Frege. For eight decades commentators have interpreted this book from a metaphysical point of view contrary to its author's aim. In this way they have drawn a caricature of the book. Recently a few commentators have tried reading the book in the light of Frege's ideas. Focusing on Frege's ideas they have developed an anti-ontological account of the book and they have tried to explain the content and also the structure of the book according to its author's aim. In this paper I shall try to make a contribution towards the progress of this unorthodox new project of interpretation. Thus I shall show the importance of the first principle of three guiding principles mentioned by Frege in the introduction to The Foundation of Arithmetic, i.e. The Context Principle, reading the Tractatus anti-metaphysically.
    Keywords: Metaphysics, Context Principle, Word, Proposition, Psychologies, Idea, Meaning, Isomorphism
  • Rigidity and Natural Kind Terms
    Keyvan Alasti Page 103
    How common nouns, and only a special type of them, i.e. “Natural kind terms”, rigidly designate is an issue in the philosophical study of language since the publication of Saul Kripke’s famous book, Naming and Necessity.In this book, Kripke argues against Frege and Russell’s theory of reference and proposes his own Causal theory of reference. Proper names, Kripke claims, are rigid designators, i.e. they refer to unique entities in every possible world. He also extends his theory of reference to cover natural kind terms, terms that dont refer to individual objects, but refer to group (or set) of objects. However, Kripke doesnt give an account of what it is for general terms to be rigid.In this article after surveying the causal theory of reference and Rigidity as its central concept, the application of this concept to natural kind terms is examined. It is shown that Natural kind terms are not rigid designator in the sense that Kripke originally defined it.
    Keywords: Rigid Designator, Natural Kind Terms, Kripke, Reference
  • Descarte's Philosophy: a Methodological Introduction
    Seyed Mostafa Shahr Ayini Page 115
    The present paper deals with the methodological aspects of Descarte's philosophy, in brief. By scrutinizing Descarte's thought and works and by using the most recent scholarly works on his philosophy in English language, the author tries to show the centrality of method in Descarte's system, in general and in his metaphysics, in particular.
    Keywords: Method, Metaphysics, Natural Science (Physics), Mathematics, Quantity
  • Language in "Being and Time"
    Mohammad Javad Safian, Marzie Piravi Vanak Page 131
    In Being and Time, Logos is the Third existential constituent of There –being's structure. The three intertwined components of there - being's structure are: disposition, comprehension and logos.So, language has an ontological dimension. Since There being's being is open and disclosed to the world, it makes manifest what is being talked about. On the basis of this conviction, Heidegger decides to go beyond ordinary ideas about language. He believes, it is misleading to reduce this existential component to a simple instrument for expression of our feelings and thoughts. We, our selves are language itself. Our being is the special being with language. Heidegger connects Language with interpretation and hermeneutic. Entities are interpreted by language and words take on a hermeneutical task. Heidegger understands language as disclosure of things and entities, so, it is connected to truth (aletheia), although everyday language which is far away from its source, more hides the entities more than unfolding them.
    Keywords: Language (Logos), Interpretation, Comprehension, Listening, Silence, Everyday Language, Being, in, the, World, There, Being, Meaning Fullness